Waar is hier de nooduitgang?
Een mens blijkt altijd zijn weg te zoeken door zich te oriënteren op de vloer. Routeaanduiding op de grond lijkt dan een logische stap. O, dáár is hier de nooduitgang!
De meesten van ons hebben wel eens in een vliegtuig gezeten. En net als iedereen zat u natuurlijk vrolijk te babbelen met uw buurman tijdens de veiligheidsinstructie. Want die nooduitgang vindt u toch wel als het nodig is. Hoe? Door de lichtsignalering op de vliegtuigvloer te volgen.
Intuïtief
Gebruikers van kantoor- en werkpanden zoeken ook intuïtief houvast bij de vloer als ze willen weten waar ze naartoe moeten: de vergaderzaal, het toilet. Dat werkt in noodsituaties niet anders. Natuurlijk, in bijna elk gebouw is een noodplattegrond te vinden waarop de vluchtroutes staan aangegeven. Maar er zijn maar weinig mensen die daar als de nood aan de mens is makkelijk wijs uit worden.
In de lucht
Des te vreemder is het dat noodsignalering in veel gebouwen meestal in de lucht hangt. Voor de aanduiding van de nooduitgang in de bioscoop, de bibliotheek of uw kantoor moet u dan omhoog kijken, niet naar beneden. Nu is omhoog kijken terwijl u vlucht zelden een goed idee. Want dan loopt u het risico uw nek te breken tijdens de evacuatie of brandoefening terwijl u braaf de bordjes volgt.
Lichttapijt
Dus terug naar de vloer. Het idee kreeg eind 2013 al vorm. Daarna heeft het nog enige tijd geduurd voordat het concrete product er was. Maar inmiddels hebben tapijtfabrikant Desso en elektronicaconcern Philips er dit voorjaar mee op de Architecture Biënnale gestaan: lichttapijt. Deze vloerbedekking met geïntegreerde led-lampjes maakt verlichting op vloerniveau mogelijk. Na de lichtgevende fietspaden van Daan Roosegaarde misschien niet meer heel spectaculair. Maar dit lichtgevende tapijt leent zich in het gemiddelde kantoor wel beter om mensen op een veilige manier richting nooduitgang te leiden.
bron: arbo-online