Vijf basisinspectiemodules van SZW

Vijf basisinspectiemodules van SZW

inspectie
De Inspectie SZW heeft vijf basisinspectiemodules gepubliceerd voor chemische veiligheid. De modules zijn opgesteld aan de hand van de laatste stand der techniek.
De basisinspectiemodules (BIM’s) zijn geschreven voor intern gebruik bij de Inspectie SZW. Het gaat om algemene beschrijvingen van werkwijzen, inspecteurs mogen ervoor kiezen hiervan af te wijken. Het gaat om de volgende vijf modules.
1. Blootstelling aan biologische agentia

BIM 1 is bedoeld voor situaties waarin werken met biologische agentia niet het doel is, maar waarbij gezien de aard van de werkzaamheden en/of het materiaal waarmee gewerkt wordt, wel een gerede kans bestaat op het optreden van blootstelling. Deze werksituaties kunnen zeer divers zijn en in allerlei sectoren voorkomen.
2. Gasexplosiegevaar

BIM 2 is toepasbaar bij alle bedrijven om te kijken of er sprake is van gasexplosiegevaar en of er adequate maatregelen genomen zijn.
3. Stofexplosiegevaar

BIM 3 is bedoeld voor bedrijven waar fijn brandbaar stof voorkomt, wordt bewerkt, getransporteerd of aanwezig is in stoflagen. Stofexplosies kunnen ontstaan als brandbare vaste stoffen in kleine deeltjes gemengd worden met lucht. Daarbij moet vooral gedacht worden aan organische stoffen (voedingsmiddelen, hout maar ook plastics) of metalen (in poedervorm). Als regel kan worden gezegd dat brandbare vaste stoffen mogelijk explosiegevaar met zich meebrengen wanneer de deeltjesgrootte kleiner is dan een halve millimeter.
4. Werken in verontreinigde grond

BIM 4 bevat een instructie voor de aanpak van een inspectie op werkzaamheden in of met verontreinigde grond of verontreinigd grondwater.
5. Werken met biologische agentia in laboratoria

BIM 5 geldt voor werknemers van laboratoria waarin het werken met biologische agentia het doel is. Meestal gaat het hierbij om werken met micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, gisten en parasieten), maar het kan ook gaan om cellijnen. Blootstelling aan biologische agentia kan leiden tot een infectieziekte, allergie of vergiftiging.
Bron: Inspectie SZW

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven