Verpleeghuizen bieden geen kwaliteit en zijn niet veilig

Tientallen verpleeghuizen die al eens eerder niet voldeden aan de kwaliteitseisen presteren nog steeds onder de maat. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De inspectie bekeek voor het rapport het afgelopen jaar 150 verpleeghuizen waar eerder problemen waren. 38 daarvan doen het nog steeds niet goed genoeg en bij nog eens 11 verpleeghuizen heeft de IGZ zelfs zeer grote zorgen over de patiëntveiligheid.

82 instellingen hebben wel voldoende verbeteringen geboekt, van 19 huizen zijn de resultaten nog niet binnen.

Dementie

Het personeel in de verpleeghuizen is wel bevlogen en betrokken, maar heeft bijvoorbeeld onvoldoende kennis over de omgang met dementie. Dat laatste is vooral een probleem omdat mensen steeds langer thuis blijven wonen en dus op hogere leeftijd, met complexere klachten, in een verpleeghuis belanden.

In bijna de helft van de onderzochte verpleeghuizen werden fouten niet gemeld of niet gebruikt om de kwaliteit te verbeteren. Verder voerde het verplegend personeel in bijna 60 van de 150 instellingen geen tweede controle uit bij het toedienen van risicovolle medicijnen.

‘Rotte appels’

Staatssecretaris Van Rijn schrijft in een reactie op het rapport in een brief aan de Tweede Kamer dat het onacceptabel is dat 11 instellingen “door de ondergrens dreigen te zakken”. Hij spreekt van “rotte appels” die beter moeten presteren of anders moeten sluiten.

‘De norm van de goede moet de norm voor iedereen zijn’

Deze instellingen komen onder permanent toezicht te staan. Vanaf volgend jaar wordt openbaar gemaakt hoe een verpleeghuis presteert.

Verder wijst Van Rijn erop dat hij een bezuiniging van 500 miljoen euro op de verpleeghuiszorg heeft geschrapt en ervoor heeft gezorgd dat deze zorg er structureel 200 miljoen euro bij krijgt.

Hij is het niet eens met brancheorganisatie Actiz, die stelt dat er ruim100 miljoen euro extra naar de verpleegzorg moet omdat de patiëntveiligheid anders in gevaar komt. “Dat is niet de werkelijkheid, want het overgrote deel van verpleeghuizen kan met het beschikbare geld uitstekende zorg verlenen”, reageert Van Rijn. “Het rapport heeft gekeken naar de achterblijvers.”

BRON: NOS

Scroll naar boven