Training maakt werkplek veilig

4 doden bij een bij een arbeidsongeval

Hoe belangrijk goede training voor werknemers is, blijkt uit een rapport van de Amerikaanse arbeidsinspectie (OSHA). Vorig jaar kwamen in een fabriek van de chemiereus DuPont vier werknemers om het leven. Volgens OSHA was de oorzaak een gebrek aan training.
Oordeel

OSHA is snoeihard in zijn oordeel over DuPont. “Vier mensen zijn om het leven gekomen en hun families moeten geliefden missen omdat DuPont geen afdoende veiligheidsprocedures had. Had het bedrijf de risico’s op een correcte manier in kaart gebracht en de medewerkers getraind om te weten wat zij moesten doen toen de ventilatie uitviel, dan hadden zij misschien een kans gehad.”
Noodlottig

De dood van de werknemers was het gevolg van een noodlottige reeks gebeurtenissen. Een werkneemster raakte bedwelmd door het giftige gas methylmercaptaan toen zij een afvoer van een leiding opende. Twee collega’s probeerden haar te redden, maar raakten op hun beurt ook bedwelmd. Een vierde werknemer – de broer van een van de eerder getroffen werknemers – deed nog een reddingspoging die ook hem het leven kostte. De lichamen bleven vervolgens uren in de fabriek liggen omdat er geen medisch personeel aanwezig was dat kon werken met adembescherming en dus op veilige wijze een reddingspoging kon doen. Pas na bijna tien uur werden de slachtoffers officieel doodverklaard.
Waarschuwing

Wat de zaak nog erger maakt, is dat DuPont in juli 2010 al een waarschuwing had gekregen omdat werknemers niet wisten wat zij moesten doen als de ventilatie uit zou vallen. OSHA heeft nu 11 overtredingen geconstateerd die hebben geleid tot het dodelijke ongeluk. De boete hiervoor kan oplopen tot 99.000 dollar. DuPont heeft twee weken om de boete aan te vechten. In de Verenigde Staten worden boetes vaak verlaagd als een bedrijf kan aantonen dat de veiligheidsprocedures zijn verbeterd.
Inspectie SZW

Bedrijven die onder het Besluit risico’s zware ongevallen vallen, krijgen extra aandacht van de Inspectie SZW. Hier kleven natuurlijk hoge kosten aan. Als het aan het kabinet ligt, betalen deze zogenaamde BRZO-bedrijven de rekening hiervoor voortaan zelf. Het kabinet heeft hiervoor een voorstel ingediend om de Arbowet aan te passen. Het gaat alleen om die inspecties die moeten aantonen of de arbeidsomstandigheden in de bedrijven wel gezond en veilig zijn.

> Tip: meer weten over inspecties? Kom naar de breakout-sessie ‘Preventie in de inspectiepraktijk‘ van arbo-inspecteur Marcel Philipse op de Dag over Preventie op 16 juni in De Reehorst in Ede.

bron. arbo online.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven