Preventie beroepsziekten begint met dialoog
Bedrijfscultuur is de belangrijkste sleutel tot preventie van beroepsziekten. Minister Asscher wil daarom dat werkgevers en werknemers meer weten over de invloed van ‘de bedrijfscultuur op de werkvloer’ op het voorkomen van beroepsziekten.
Asscher schrijft dit in zijn aanbiedingsbrief aan de Tweede Kamer bij het onderzoeksrapport ‘Preventie van beroepsziekten, mogelijkheden van beleidsintensivering’ van VHP Human Performance en Panteia. Het onderzoek brengt in kaart hoe werkgevers en werknemers meer aandacht kunnen geven aan de preventie van beroepsziekten.
Algemene factoren
Het rapport spitst zich toe op algemene factoren of omstandigheden die invloed hebben op het ontstaan van een beroepsziekte. Het rapport gaat niet in op beroepsziektespecifieke factoren als blootstelling aan gevaarlijke stoffen of intensief computergebruik. Onderzoeker Marjolein Sax van Panteia: “Over specifieke risico’s is al veel kennis. Algemene risico’s die tot een scala aan klachten kunnen leiden, zijn bij werkgevers en werknemers minder bekend.” Voor het onderzoek interviewde Sax brancheorganisaties en partijen met kennis van beroepsziekten. Belangrijke conclusie: beïnvloeding van de bedrijfscultuur is het meest effectieve instrument om mensen langdurig en veilig aan het werk te houden.
Preventiebeleid
Om preventiebeleid op de agenda te krijgen, is het nodig dat werkgevers en werknemers zich bewust zijn van de risico’s binnen het werk, stelt Sax. Meer kennis over de risicofactoren helpt dit bewustzijn vergroten. Uiteindelijk moet het preventiebeleid volledig onderdeel gaan uitmaken van de bedrijfscultuur. In de praktijk is dat maatwerk. Het begint volgens Sax met de dialoog. “Ga met werknemers het gesprek aan. Zorg dat je weet wat er op de werkvloer leeft en speelt. De dialoog is een heel belangrijk begin van preventie.”
bron : arbo online