Overwerken? u neemt grote risico’s!

10865546-stressed-overwerkt-zakenmanOverwerken: u neemt grote risico’s!

Werknemers die regelmatig overwerken, zijn in veel organisaties onmisbaar. Toch blijkt uit onderzoek dat juist deze mensen de meeste kans lopen om ziek te worden. Overwerkers lopen namelijk veel een hoger risico op een beroerte of bepaalde hartziekten.

Een onderzoeksteam van het University College London heeft 17 eerder gepubliceerde studies geanalyseerd over bijna 530.000 mannen en vrouwen die gemiddeld ruim zeven jaar werden gevolgd. Naar aanleiding van deze analyse stellen de onderzoekers dat werknemers die per week regelmatig 55 uur of meer werken, maar liefst 33% meer kans op een beroerte hebben, vergeleken met medewerkers die per week 40 uur of minder werken. Ook lopen deze fanatieke medewerkers 13% meer kans op zogenoemde coronaire hartziekten. Dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders.

Geen verschil tussen mannen en vrouwen

De risico’s van regelmatig overwerken staan los van andere factoren die het risico op hartproblemen en beroertes verhogen, zoals roken, alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging. De onderzoekers vonden tijdens hun onderzoek geen verschillen tussen mannen en vrouwen. De vermoedelijke oorzaken van de hogere risico’s op een beroerte of hartproblemen, zijn stress en langdurig zitten.

Vooral jongere werknemers hebben last van stress

In het nieuwsartikel ‘Meer stress leidt tot meer verzuim’ heeft u kunnen lezen dat stress één van de hoofdoorzaken is van het stijgende ziekteverzuim onder jonge werknemers. Werken er in uw organisatie veel werknemers regelmatig over, bekijk dan wat daarvan de oorzaak is. Misschien hebben de werknemers hulp nodig bij het plannen van hun werkzaamheden of hebben zij het simpelweg te druk.

Scroll naar boven