Ook staand werk is niet zonder gevaar

[apss-share networks=’facebook, twitter, pinterest’ share_text=’Share it’ counter=’1′ total_counter=’1′]

staand-bureauOok staand werk is niet zonder gevaar

In de afgelopen jaren is vaak geroepen dat zittend werk schadelijke gevolgen voor de gezondheid heeft, maar ook staand werk kent risico’s. Als arboprofessional kunt u bijdragen aan het beperken van deze gevaren.

Om langdurig zittend werk te vermijden, kunt u voor werkplekken zorgen waarbij werknemers de mogelijkheid hebben om hun werk staand te verrichten. Maar een werknemer die lang op dezelfde plek staat, krijgt te maken met een slechtere doorbloeding van de benen. Dit kan onder meer tot vermoeidheid en spataderen leiden. Ook stelt het langdurig staan de rug, voeten en diverse gewrichten op de proef en zorgt het bij zwangerschap voor een grotere kans op vroeggeboorte.

Neem staand werk op in uw RI&E

Staand werk kent dus een aantal gezondheidsrisico’s. U moet deze daarom opnemen in uw risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Blijkt uit de RI&E dat specifieke maatregelen benodigd zijn, dan legt u deze vast in het plan van aanpak. De zorgplicht van uw werkgever dwingt u ook om werknemers duidelijke voorlichting te geven over ergonomisch verantwoord werken. Probeer hierbij werknemers de keuze te geven tussen staand en zittend werken. Idealiter zorgt de werknemer voor een goede afwisseling tussen zitten, staan en lopen.

Ergonoom kan u helpen bij werkplekinrichting

In functies waar veel staan onderdeel van het beroep is, kunt u soms ontlastende maatregelen nemen. Denk aan een stasteun en voldoende rustmomenten. Probeer in ieder geval te voorkomen dat een werknemer langer dan een uur onophoudelijk staand werkt.
Voor uw beleid op het gebied van ergonomie kunt u het best een specialist in de arm nemen. Schroom dan ook niet om contact op te nemen met uw arbodienst of een zelfstandig ergonoom.

Scroll naar boven