In oktober extra aandacht voor brandpreventie

In oktober extra aandacht voor brandpreventie

30 september 2015 Door redactie

brandpreventie1In oktober zijn het weer Nationale Brandpreventieweken. De slogan van dit jaar is ‘Verklein de kans op brand’. Heeft uw organisatie de brandpreventie op orde en weten werknemers wat ze moeten doen bij brand?

De nationale brandpreventieweken beginnen morgen. De hele maand oktober staat in het teken van brandveiligheid en het voorkomen van brand. Als er bij uw organisatie brand uitbreekt, heeft dat mogelijk desastreuse gevolgen. Zo gaat de helft van de organisaties die getroffen wordt door brand, binnen twee jaar failliet. Weet u zeker dat de brandpreventie op orde is (tools) in uw organisatie?

Ook brand bij de werknemer thuis levert schade op

Zelfs als uw organisatie niet met brand te maken krijgt, kan brand voor de nodige schade zorgen. Als er bij een werknemer thuis brand uitbreekt, kost dat uw organisatie namelijk ook geld. U moet het loon doorbetalen tijdens het calamiteitenverlof van de werknemer en als de werknemer gewond raakt. Ook het regelen van opvang van de werkzaamheden van de werknemer kost geld. Als werknemers regelmatig thuiswerken, is het dan ook verstandig om hen te wijzen op de maatregelen die zij thuis kunnen nemen om brand te voorkomen.

Rookmelder ontbreekt in de helft van de huishoudens

Uit onderzoek van Instituut Fysieke Veiligheid (pdf) blijkt bijvoorbeeld dat weliswaar zeven van de tien huishoudens zijn uitgerust met minstens één rookmelder, maar dat de rookmelders het slechts in 45% van de huishoudens ook werkelijk doen. De reden dat veel mensen geen rookmelders hebben, is dat zij vinden dat ze vervelend piepen als de batterij leeg is, te vaak afgaan terwijl er geen brand is en de batterijen verwijderd moeten worden om het alarm uit te zetten.
Niet alleen gebrekkige voorbereiding vergroot het risico op brand. Werknemers willen vaak ook nog spullen meenemen voordat ze zichzelf in veiligheid brengen. Het is verstandig om in uw organisatie te benadrukken dat dat levens kan kosten!

Scroll naar boven