Hygiëne van lunchrooms in kaart gebracht

1

Hygiëne van lunchrooms in kaart gebracht

Dat er in het bedrijfsrestaurant van uw organisatie hygiënisch wordt gewerkt, is iets waar u natuurlijk voor instaat. Maar ook als u even buiten de deur een broodje gaat eten, wilt u zeker weten dat de locatie de test van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit kan doorstaan. Dat checkt u via een app.

Met de bereiding van voedsel kan van alles misgaan, ook als het om simpele belegde broodjes gaat. Onzorgvuldige omgang met voedingswaren en levensmiddelensel, ondeugdelijke bewaarmethoden en onvoldoende hygiëne kunnen risico’s op bederf vergroten met alle gevolgen van dien. Via een speciale app van de overheid kunt u checken of een lunchroom door de test van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gekomen. Opde Horeca Inspectiekaart ziet u welke broodjeszaken positief scoren op criteria als hygiëne. De kaart bevat op dit moment de beoordelingen van meer dan 1.600 locaties en wordt uitgebreid. Met rode, oranje en groene stippen wordt aangegeven in welke categorie een lunchroom scoort.

Rode stip duidt verscherpt toezicht aan

Daarbij staat groen voor goed en geeft oranje aan dat er een gebrek is geconstateerd waarvoor een boete is opgelegd. Samen met de eigenaar is een verbetertraject opgezet. Rood geeft aan dat de locatie onder verscherpt toezicht staat. De NVWA controleert onder meer op de juiste omgang met voedsel (hoe lang wordt het bewaard, onder welke omstandigheden en is het personeel voldoende opgeleid?), hygiëne (worden ruimtes en materialen goed schoongemaakt?) en ongediertebestrijding (wordt er gecontroleerd op ongedierte en welke maatregelen nemen de uitbaters tegen ongedierte?). De app is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Scroll naar boven