Dood door schuld bij arbeidsongeval?

Dood door schuld bij arbeidsongeval?

gevaarlijke stof

Twee werknemers bezwijken in 2014 aan verstikking door blootstelling aan het gas argon. Justitie vervolgt nu werkgever Xycarb voor dood door schuld.
De werkgever heeft onvoldoende maatregelen genomen ter bescherming van de werknemers, luidt het oordeel van Justitie over de aanpak van Xycarb. De slachtoffers van respectievelijk 55 en 57 jaar waren in augustus 2014 bezig met schoonmaakwerkzaamheden. In de ruimte waarin ze aan het werk waren kwam argon vrij en dat kunnen de twee mannen niet navertellen. Dit gevaarlijke gas, gebrek aan zuurstof of een combinatie van die twee factoren heeft volgens het onderzoek geleid tot het dodelijke arbeidsongeval.

gevaarlijke stof2Argon

Argon valt onder de onbrandbare gassen. Met het gebruik ervan beoogt men de aanwezigheid van zuurstof uit te sluiten. Zo past men wel argon, helium, kooldioxide en stikstof toe als beschermgas bij lasprocessen, zoals MIG, MAG en TIG. Ook diverse chemische processen worden uitgevoerd onder uitsluiting van zuurstof. Argon is zwaarder dan lucht. Met name in kleine besloten ruimten kan dit gas de aanwezige zuurstof verdringen, zodat er een gevaarlijk zuurstoftekort ontstaat. Bij een zuurstofgehalte onder 18 volumeprocent ontstaat verstikkingsgevaar.
Geen zegen

Er rust zogezegd geen zegen op het bedrijf in Roermond. In juni 2015 werd Zycarb – het deel van het bedrijf dat zich toelegt op de fabricage van onderdelen voor ledverlichting en computerchips – getroffen door een verwoestende brand. Het bedrijf werd deels in de as gelegd. Delen van Zycarb die essentieel zijn voor de voortgang van het productieproces, bleven gespaard.

bron: arb0 – online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven