Dodelijk arbeidsongeval nooit nodig
Een dodelijk arbeidsongeval op de werkvloer is altijd te voorkomen. Oké, één uitzondering dan: als een werknemer door de bliksem wordt getroffen.
Dat zegt Mary Vogel, directeur van het Amerikaanse National Council for Occupational Safety and Health, in een interview met Corporate Crime Reporter. In 2013 stierven 4585 Amerikanen bij een arbeidsongeval. Veertig jaar geleden lag dat aantal 80 procent hoger. De afname is te danken aan de huidige veiligheidsregels. Toch vindt Vogel het er nog 4585 te veel, zo zegt zij ter gelegenheid van de presentatie van haar rapport Not an Accident: Preventable Deaths 2015. “Want de laatste jaren staat de ontwikkeling een beetje stil.”
Strafrechtelijke vervolging
Elk dodelijk arbeidsongeval is volgens haar te voorkomen, tenzij de medewerker door de bliksem wordt getroffen. Vogel ziet in strafrechtelijke vervolging een goede methode om betere preventie af te dwingen. Toch kwamen er uit de 4585 dodelijke ongevallen uit 2013 vorig jaar maar twee strafzaken voort in de VS: één naar aanleiding van een mijnramp waarbij 31 werknemers omkwamen en één tegen de regisseur die zijn filmcrew liet werken op een spoorbrug waarover goederentreinen reden. Een van de werknemers kwam om.
Beproefde strategieën
Afgezien van de 4585 mensen die omkomen op de werkvloer, sterven er ook nog eens 50 duizend Amerikanen door blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Vogel: “Het is gewoon veel te veel, 54000 doden per jaar. We moeten werkgevers die de wet overtreden strafrechtelijk vervolgen. En zwaarder straffen. Bovendien moeten we luisteren naar werknemers en gebruik maken van beproefde strategieën die werknemers beschermen, letsel voorkomen en levens redden.”
Straffen of belonen?
Over de vraag wat beter werkt ter voorkoming van arbeidsongevallen, (dreigen met) strafrechtelijke vervolging of goed gedrag belonen, zijn de meningen verdeeld. Overheden kiezen steeds vaker voor de harde benadering, maar bewijst ontbreekt nog dat dit de werkvloer ook daadwerkelijk veiliger maakt. Volgens de Canadese advocaat Norm Keith tref je werkgevers toch voornamelijk via de portemonnee. In dat geval zou het dus meer zin hebben om ze te beboeten wanneer zij zich niet aan de regels houden, dan te dreigen met zware straffen wanneer een wetsovertreding leidt tot een ongeval.
TIP:
De beste manier om arbeidsongelukken terug te dringen: straffen of belonen? De discussie gaat verder op de Dag over Preventie. Bijvoorbeeld tijdens de lezingen ‘Gedragsverandering door straffen‘ en ‘Als straffen niet helpt …‘
Daarnaast zijn er nog 13 andere inspirerende sessies tijdens de Dag over Preventie.
Of meld je nu aan voor een VCA opleiding via www.prognoz.nl/vca-aanmelden
bron. arbo online.