Chemie blokkeert regels gifstoffen

Chemie blokkeert regels gifstoffen

pesticiden
Lobbyisten van de chemische industrie hebben actie van de Europese Unie tegen het gebruik van hormoonverstorende stoffen op allerlei manieren weten te blokkeren en vertragen. Dat stelt de onderzoeks- en campagnegroep Corporate Europe Observatory (CEO).
Het gaat om mogelijk giftige chemicaliën in producten als pesticiden, plastics, cosmetica, computers, tapijten en bouwmaterialen. Die stoffen kunnen hormoonverstorend werken en zijn vooral risicovol voor kinderen en zwangere vrouwen. De zogeheten EDC’s worden ook in verband gebracht met kanker, onvruchtbaarheid, diabetes en obesitas.
Vertragingstechnieken

Onderzoeks- en campagnegroep CEO toont op basis van honderden bij de Europese Commissie opgevraagde documenten aan hoe de chemische bedrijven er jarenlang in geslaagd zijn beperkingen op het gebruik van die EDC’s tegen te houden. Zij deden dit door vertragingstactieken en het manipuleren van wetenschappelijk bewijs.
Tegenwerking

Het CEO-rapport concludeert dat de Europese Commissie zelf ook niet vrijuit gaat. Zo zou de milieuafdeling, verantwoordelijk voor de regelgeving, ernstige tegenwerking hebben ondervonden van Europese collega’s die zich bezighouden met de handel en het bedrijfsleven. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Europese Commissie van standpunt is veranderd. Onderzoeksgroep CEO zegt dat wetgeving op gebied van chemie als gevolg daarvan al jaren vertraging oploopt.

Scroll naar boven