Beschermt u werknemers tegen de zon?

Werknemers die tijdens hun werk lang aan zonlicht worden blootgesteld, lopen een verhoogde kans op huidkanker. U doet er daarom goed aan om een aantal preventieve maatregelen te nemen die dit risico voor buitenwerkers beperken.

De lente staat weer voor de deur. Dit betekent normaal gesproken dat het aantal zonuren de komende tijd toeneemt. Hoewel die zonuren bij veel mensen voor vrolijkheid zullen zorgen, brengen ze ook zo hun gevaren mee. Wie namelijk te lang onbeschermd in zonlicht verblijft, loopt een hoger risico op huidkanker. Steeds meer mensen kampen met deze ziekte. In 2014 is het aantal nieuwe gevallen flink toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Voor u reden te meer om nog eens door te nemen of uw organisatie voldoende maatregelen neemt om werknemers te beschermen tegen de zon en haar UV-straling. Zeker bij veel buitenwerk, is een beleid hiervoor belangrijk.

Preventieve maatregelen tegen uv-straling
Zorg ten eerste voor goede beschermende kleding waarmee de werknemer zijn lichaam grotendeels kan bedekken. Denk hierbij ook aan bedekking voor het hoofd, zoals een hoed en een uv-bestendige zonnebril. Ook kunt u een zonnebrandmiddel aanbieden, zodat de werknemers zich extra kunnen beschermen waar nodig. De beschermingsfactor is dan wel belangrijk. Daarnaast kunt u middelen regelen die voor schaduw zorgen, zoals zonneschermen. Tot slot kan uw organisatie bij de werkplanning rekening houden met de intensiteit van de zon. De zon is het sterkst in het midden van de dag. Mogelijk is hieromheen te plannen.

Bron: Rendement

Scroll naar boven